Hakkında

Çokluortam Bilişimi

Çokluortam Bilişimi (MMI) programı 2016'da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde, 2009'da başlatılan Oyun Teknolojileri (GATE) yüksek lisans programının güncellenmiş hali olarak açılmıştır. Programın temel amacı öğrencilerini bilgisayarla görü ve duyum, hareket yakalama ve takip, duygusal zeka, ortam zekası, sanal/artırılmış gerçeklik ve oyun teknolojileri gibi en gelişkin çokluortam alanları üzerinde eğitmektir. Program yüksek disiplinler arası yönü ile güçlü bir araştırma tabanına sahiptir. Disiplinler arası yaklaşımımız fakültede öğretim verenlerin akademik altyapıları ile sağlanmakla birlikte aynı zamanda bölüm çeşitliliği yüksek öğrenci havuzumuz ile de pekiştirilmiştir.

What Even is Computer Vision?. A Cursory Exploration | by Robert Boscacci |  Towards Data Science   Pittsburgh Inno - Making Meta: Inside the tech giant's Pittsburgh offices  where virtual reality shapes its future   Infographic: The History and Future of Augmented & Virtual Reality 

MMI-G Oyun Teknolojileri

MMI-G grubu oyunların teknik geliştirmeleri ve oyun inşasındaki dizayn unsurları üzerine yoğunlaşan derslerden oluşmaktadır. Öğrenciler tarafından yapılan araştırma ve tez çalışmaları özgün, yenilikçi ve en güncel oyun teknolojilerini yansıtmaktadır. Program Türkiye genelindeki diğer oyun laboratuvarları ve oyun endüstrisi ile, ayrıca Avrupa ve okyanus ötesi diğer ülkeler ile güçlü bir araştırma işbirliği içerisindedir. ODTÜ Teknokent bünyesindeki oyun şirketleri ve oyun teknolojileri ön-kulukça merkezi olan METUTECH-ATOM da programı desteklemektedir.

MMI-M Çokluortam Hesaplama

MMI-M grubu çokluortam teknolojilerinde güçlü bir altyapı inşası amaçlar ve alandaki yeni gelişmeleri oldukça çeşitli dersler üzerinden aktarır. Derslerdeki çeşitlilik ve personelin akademik arka planları verimli bir disiplinler arası araştırma ortamı sunmaktadır. Temel araştırma alanları ses işleme, bilgisayarla görü, sosyal sinyal işleme ve hareket analizini barındırır. Çokluortam bölümündeki personel ve öğrencilerin kullanımına açık araştırma altyapısı, yürütülen araştırmaların kalite ve sonuçlarını güçlendirirken aynı zamanda yenilikleri hedeflemek ve denemek için güncel ve yüksek teknolojili bir ortam sağlamaktadır.

Industry Relations

Programın Türkiye, Avrupa ve okyanus ötesi diğer ülkelerdeki oyun endüstrisi ve çokluortam laboratuvarlarıyla güçlü araştırma bağlantıları ve işbirliği mevcuttur.
        
•   NVIDIA Cuda Araştırma
        •    Intel Galileo Programı
        •    ODTÜ Teknokent
        •    METUTECH-ATOM 
Oyun Teknolojileri Ön-Kuluçkası
        

Oyun teknolojileri şirketleri ile kurduğumuz kuvvetli bağlantılar sonucunda bir danışma kurulu oluşturulmuştur. Alanında uzman üyeler endüstrinin güncel ve gerçek ihtiyaçları doğrultusunda programın akademik müfredatını yönlendirebilecek tavsiyeler verir. Kurulun güncel üye listesi aşağıda mevcuttur.

Advisory Board

  • Profesör Vesa Välimäki, Aalto University, Finlandiya
  • Profesör Ahmet Kondoz, Loughborough University, İngiltere
  • Profesör Fionn Murtagh, Goldsmiths University of London, İngiltere
  • Profesör Zoran Cvetkovic, King's College London, İngiltere
  • Profesör Julius O Smith, Stanford University, Amerika Birleşik Devletleri
  • Profesör Alberto Borghese, University of Milan, İtalya